Tärkeät työvälineet omakotitaloon talven varalle

Talvi
Talvi

Oletko valmistautumassa ensimmäiseen talveen omakotitalossa? Vaikka olisitkin jo tottunut omakotitalossa asuja, kannattaa käydä läpi tämä artikkeli. Tämän avulla on helppo palauttaa mieleen, mitä kaikkia asioita pitikään tarkastaa ennen talven tuloa, ja mitä kaikkia työvälineitä omakotitalossa tarvitaan talvea ajatellen. 

Muista tarkastaa nämä asiat rakennuksen sisällä

Tarkasta jo ennen talvea, onko sinulla tarpeeksi kuivia polttopuita. Kuivien puiden polttaminen varaavassa takassa on hyvä keino säästää lämmityskustannuksissa. Onhan hormi jo tältä vuodelta nuohottu? Jos ei, tilaa nokikolari saman tien. Osaathan lämmittää tulisijaa oikein? Lue tarvittaessa takan käyttöohjeet, äläkä sulje peltiä niin kauan, kuin hiillos hehkuu. 

Tarkasta häkä- ja palovaroittimien toiminta sekä varoittimien riittävyys. Palovaroittimia pitää olla joka kerroksessa, ja yksi per alkava 60 m2. 

Tarkasta ja puhdista myös ilmalämpöpumppu. Se tulisi imuroida kerran kuukaudessa. Tarkista patterien termostaatit ja kaikki muutkin lämmön säädön asetukset. 

Tarkista myös ilmanvaihdon toimivuus ja sen asetusten oikeellisuus. Jos mahdollista, laita päälle lämmön talteenotto tai ilman esilämmitys. Korvausilmaventtiilien tulee olla talviasennossa. Riittävä korvausilman saanti on tärkeää, sillä muuten korvausilma tulee rakenteista hallitsemattomasti, ja se on terveysriski. 

Tarkasta myös sekä ovien että ikkunoiden tiivisteiden kunto. Kun ikkunat ja ovet on kunnolla tiivistetty, paranee asumismukavuus. Samalla vähennät lämmityskustannuksia. 

Muista tarkastaa nämä asiat rakennuksen ulkopuolelta 

Varaa vaikka kokonainen viikonloppu siihen, että saat tarkastettua katon ja salaojat, ja laitettua pihan sekä puutarhan talvikuntoon.

Puutarha ja pihamaa 

Onko pihavalaistus kunnossa, ja kattaako se kaikki reitit autolle, roskikselle ja pihavaraston? Varaa myös hiekoitushiekkaa. Kanna pihakalusteet varastoon, tai ainakin katoksen alle. Kosteus ei saa jäädä muhimaan sen paremmin kalusteisiin kuin niiden pehmusteisiinkaan. 

Siirrä kaikki ylimääräinen tavara pois talon läheltä, jotta lumet ja kosteus eivät kerääntyisi talon perustusten viereen – ja jotta katolta mahdollisesti putoava lumi ei rikkoisi irtaimistoasi. 

Tyhjennä ja varastoi puutarhaletkut ja kukkaruukut, jotta jää ei rikkoisi niitä. Ota jo valmiiksi esille lumikola, rappuharja ja mahdollinen lumilinko. 

Suojaa pensaat ja puut jäniksiltä sekä jyrsijöiltä. Tarvittaessa voit suojata pensaat myös lumikuormalta – tähän tarvitset lautakehikkoa. Havupuille ja muille ikivihreille kasveille voi laittaa kevätaurinkosuojan eli varjostuskankaan ennen maan jäätymistä. 

Muista, että karikkeessa useat taudit ja tuholaiset voivat talvehtia. Haravoi syksyn lehdet ja kompostoi tai silppua ne. Keittiöjätteiden komposti eli lämpökomposti kannattaa tyhjentää syksyllä, jotta koko talven biojätteet mahtuisivat sinne. Turve estää kompostin jäätymisen. 

Katto

Sadevesijärjestelmän tulee toimia läpi vuoden. Varmista, että kaikki roskat on poistettu vesikouruista, alastuloputkista ja kattokaivoista. Veden pitää ohjautua ulos talosta, muuten voi syntyä kosteusvaurioita. 

Tutki kattoturvatuotteiden kunto. Mihin turvavaljaat kiinnitetään, jos talven aikana pitää kiivetä katolle (esimerkiksi lunta pudottamaan)? Ovathan katon tarvikkeet kunnolla kiinni, sillä muuten lumen paino voi repiä kattotikkaat ja muut kattovarusteet irti katosta? Jos kaltevan katon reunalla ei vielä ole lumiesteitä, tilaa lumiesteet netistä. Voit asentaa ne itse, tai ostaa työn ammattilaiselta. 

Käy yläpohjassa varmistamassa, ettei siellä ole kosteutta, ja että aluskate on ehjä. Jos eristeitä ei ole riittävästi, niitä voitaneen lisätä lämpöhukan pienentämiseksi. 

Salaojat ja alapohja 

Alapohjarakenne on pääsääntöisesti huoltovapaa, mutta tuulettuvassa alapohjassa saattaa olla ilmanvaihtoluukkuja, mitkä suljetaan talveksi.

Salaojien tarkastuskaivot kannattaa tarkastaa joka syksy. Muista puhdistaa rännikaivot lehdistä – näin varmistat sen, että kevään sulamisvedet poistuvat kiltisti. 

Mitä välineitä tarvitsen omakotitaloon talvea varten?

Omakotitalon talvikunnossapitoon

Oikeiden välineiden avulla talon talvikuntoon laitto ja talon talvikunnossapito sujuvat helposti, eikä muuttaminen takaisin kerrostaloon tule mieleenkään.

Talvikuntoon laittoon tarvitset muun muassa paristoja, imurin, ikkuna- ja ovitiivisteitä, haravan tai lehtipuhaltimen, puutarhakompostin, varjostuskankaita, myyräverkkoja, vesiletkun ja puhdistusharjan. Piippu voi kaivata nuohoojaa, ja salaojien tarkastus alan ammattilaista. 

Omakotitalon talvikunnossapitoon tarvitaan lumikolaa, lumilapiota, katuharjaa ja ehkä lumilinkoakin. Katon lumenpudotusta ei kannata tehdä itse, vaan tilata se paikalliselta kattourakoitsijalta. Takka tarvitsee puukorin, hiilihangon ja tuhkalapion sekä -astian.

Varaa myös hiekoitushiekkaa ja jokin astia sen levittämiseen.

Sisätiloihin kannattaa hankkia ilmankostutin. Kuiva talvi-ilma kuivaa ihon, silmät, huulet ja huonekasvut. Jos ilmalämpöpumppua ei vielä ole, hanki sellainen lämmityskustannuksia pienentämään. Myös varapatterille saattaa olla tarvetta.