Saiko koronakriisi euriborit nousuun?

Euroborit
Hengityssuojain

Miltä euriborit näyttävät nyt, kun koronakriisi on laantunut suurelta osin Suomessa? Miten euriborit tulevat nousemaan tai laskemaan tulevaisuudessa?

Koronakriisi

Moni ajatteli koronakriisin alettua, että korot eivät lähtisi nousemaan, koska se heikentäisi taloustilannetta entisestään. Joka toisella suomalaisella on lainaa. Lainoista yleisin on asuntolaina. Tilanteessa, joka tuli eteen koronakriisin puhjettua monet ihmiset lomautettiin tai irtisanottiin. Tulovirrat loppuivat. Jo pelkästään tästä syystä talouden romahtaminen oli vaakalaudalla. Elleivät pankit olisi tehneet nopeaa ratkaisua siitä, että asuntolainat sai laittaa kuudeksi kuukaudeksi lyhennysvapaille, olisimme olleet tilanteessa, jossa ihmiset eivät olisi enää selvinneet lainojensa maksusta. Tämä ratkaisu pelasti monen ihmisen talouden vaikeassa tilanteessa. Toiset pankit myönsivät lyhennysvapaan jopa vuodeksi. Tässä ajassa jokainen lainaa ottanut ehtii varmasti järjestellä talouttaan ja ehkäistä joutumisen suurempiin ongelmiin. Vielä ei tiedetä sitä, mitä koronakriisin toinen aalto tuo tullessaan. Tällä hetkellä tilanne on Suomessa hyvä ja tartunnat ovat yksittäisiä tapauksia. Monissa muissa maissa, kuten Yhdysvalloissa koronakriisin toinen vaihe on jo lähtenyt käyntiin ja tartuntamäärät ovat lähteneet lisääntymään. Ruotsissa tartuntamäärät ovat lähtenee nousemaan uudelleen, mutta samaan aikaan kuolleiden määrä laskee reilusti suhteessa tartunnan saaneisiin. Toisaalta koronatestejä tehdään huomattavasti enemmän, kuin koronakriisin alkuvaiheessa. Tämä selittää osaltaan löytyneiden tartuntojen määrän kasvua, koska näin löydetään myös ne tartunnat, joissa tartunnan saaja on oireeton. Aika näyttää, leviääkö koronakriisi entisestään ja aiheuttaako se lisää taloudellista epävarmuutta ja saako se tulevaisuudessa euriborit nousemaan vai laskemaan.

Euriborit

Euroborit

Euriborit ovat olleet jo pitkään miinuksella. Tämä on erinomainen asia lainan ottajia ajatellen. Asuntolainojen korot ovat olleet erittäin edullisella tasolla. Korot seuraavat hyvin tunnollisesti Euroopan keskuspankin rahapolitiikkaa. Euriborit ovat kuitenkin lähteneet nousuun koronakriisin puhkeamisen jälkeen. Tämä on aika yllättävää, koska korkojen nousu hidastaa talouden kehittymistä. Se hidastaa myös ihmisten halukkuutta ottaa lainaa ja sitä kautta vaikuttaa heikentävästi myös asuntokauppaan. Vaikka euriborit ovatkin nousseet koronakriisin puhkeamisen jälkeen, nousu ei ole ollut niin suurta, että euriborit olisivat nousseet plussalle. Ne ovat siis edelleen miinuksen puolella. Euriborien nousu antaa kuitenkin aihetta epävarmuuteen myös tulevaisuudessa. Koronan vuoksi epävarmuus markkinoilla on käsin kosketeltavaa. Edes parhaat ennustajat eivät osaa tällä hetkellä sanoa varmaksi, mihin suuntaan talous ja sitä mukaa euriborit liikkuvat tulevaisuudessa. Elvytystoimia tehdään kuitenkin jatkuvasti ja niiden avulla pyritään pitämään esimerkiksi korot alhaisina, jolloin se olisi hyvä asia talouden kehittymiselle. Monet asiantuntijat ennustavat, että euriborit eivät tulisi nousemaan plussan puolelle vielä seuraavan vuoden aikana ja jos ne nousisivat, keskuspankit tulisivat varmasti mukaan kuvioihin ja helpottaisivat tilannetta. Korkojen nousu olisi tässä tilanteessa yksi huonoimmista vaihtoehdoista. Toiset asiantuntija taas ennustavat, että korot euribor mukaan lukien tulisi laskemaan tulevaisuudessa, mutta pientä heilahtelua niissä saattaa kuitenkin lähiaikoina olla.

Asuntovelalliset

Pankit ovat tulleet koronakriisin aikaan esimerkillisesti vastaan asuntovelallisia tarjoamalla lyhennysvapaita lainojen hoitoon. Asuntomarkkinat ovat tällä hetkellä odottavalla kannalla. Hintojen nousu on pysähtynyt, mutta hintojen laskuakaan ei ole vielä havaittavissa. Tulevaisuus näyttää, miten esimerkiksi yritykset selviävät vallitsevasta koronakriisistä ja puolestaan vaikuttaa ihmisten työpaikkojen säilymiseen ja ostovoimaan ja sen kehitykseen. Asuntokauppaa ajatellen positiivista on se, että pankit ovat pitäneet asuntolaina marginaalit pieninä. Asunnonostajan kannattaa kilpailuttaa pankkeja saadakseen mahdollisimman edullisella sopimuksella lainan itselleen. Asuntolainan hintaan vaikuttaa asuntolaina marginaali. Se on pankin ottama ”hinta” lainalle valitun aikaisen euriborin päälle. Tällä hetkellä asuntolainan marginaali on erittäin edullisella tasolla vuosikymmenen takaiseen. Nyt on siis suhteellisen hyvä aika ottaa asuntolainaa.

Asuntolainan kilpailuttaminen

Asuntolainaa kannattaa siis kilpailuttaa. Tarjousten pyytäminen useammasta pankista tarjoaa huomattavia etuja isossa lainassa, joka otetaan pitkälle aikavälille. Säästöä halvimman ja kalliimman lainan erotuksessa voi olla yllättävän paljon. Lainatarjoukset kannattaa pyytää pankista jo ennen sen oman unelma-asunnon löytymistä. Näin ehdit hyvin vertailla saamiasi tarjouksia ja valita niistä juuri itsellesi sopivimman. Oikean asunnon löydyttyä voit alkaa heti hieromaan kauppoja ja saada asunnon itsellesi hyvään hintaan.

Kukaan ei vielä tiedä, miten asuntokapan käy tulevan vuoden aikana. Kaikki merkit viittaavat kuitenkin siihen, että korot pyritään pitämään alhaisina vielä pitkään, jotta talous saadaan elpymään koronakriisin jäljiltä.