Miten kierrättää vanhat huonekalut ja tavarat Helsingissä?

Vanhat huonekalut

Helsingissä asumisen hyviä puolia ovat muun muassa erinomaiset joukkoliikenneyhteydet. Oma auto ei ole välttämätön, vaan kaikkialle pääsee junalla, bussilla, ratikalla tai metrolla. Lentokentällekään ei ole pitkä matka. Satunnaisiin autokyyteihin voi hommata vuokra-auton tai napata taksin – vaikka lennosta. Omaa autoa ei kannattanekaan hankkia, sillä autopaikat ovat harvinaisia ja kalliita. Autojonot seisovat kehäteillä samalla, kun bussi paahtaa omaa kaistaansa ohitse. Kun viimein pääsee keskustaan, ei pysäköintipaikka ole itsestäänselvyys – vaikka olisi valmis maksamaan siitä. Bensaa palaa, kun pitää ajaa korttelia ympäri parkkipaikkaa epätoivoisesti metsästäen.

Kaikki helsinkiläiset eivät hanki edes ajokorttia, sillä se on kallis investointi – varsinkin, jos ei aio autoa ajaa. Joskus autottomuus voi harmittaa – esimerkiksi silloin, kun pitäisi päästä eroon vanhoista tavaroista ja huonekaluista. Olipa auto tai ei, sohvasta, runkopatjasta, jääkaapista tai marittamisen seurauksena syntyneistä kymmenistä tavaranyssäköistä eroon pääseminen aiheuttaa päänvaivaa. Lue tästä parhaat vinkit siihen, miten päästä eroon ylimääräisistä tavaroista!

Myy vanhat tavarasi kirpputorilla

Jos olet valmis näkemään hieman vaivaa, yritä saada vanhat ja hyväkuntoiset tavarasi kaupaksi. Voit varata kirpputoripöydän joltain Helsingin monista itsepalvelukirpputoreista tai mennä johonkin tapahtumaan myymään tavaroitasi itse. Kirpputorimyynti ei ole passiivista tuloa, vaan tavarat pitää ensin hinnoitella, silittää, kuljettaa kirpputorille ja asetella myyntiin. Pöytä on hyvä siivota päivittäin ja varmistaa, että hintalaput ovat tallella. On myös täyden palvelun kirpputoreja, mitkä hoitavat kaiken puolestasi, mutta silloin saat vain noin 50 % myynnistä.

Jos et halua kuljetella tavaroita, laita ne myyntiin nettiin (Tori.fi, Huuto.net tai Facebookin kirpputoripalstat) ja laita toimitustavaksi ”nouto”. Näin saat myydyksi myös isot huonekalut. Pienempiä tavaroita voi toki postittaakin, tai kuljettaa ostajalle omien menojen mukaan. Varaudu hupiostajiin, jotka eivät koskaan lunasta ostoksiaan. 

Anna tavarat ilmaiseksi niitä tarvitseville

Vanhat huonekalut

Helpoin tapa päästä tavaroista eroon on ilmoittaa ne annettaviksi esimerkiksi Facebookin roskalava-palstoilla. Näin pääset eroon myös hieman kulahtaneista sohvista tai vanhoista pyyhkeistä. Sohvia tarvitaan muun muassa työmailla, ja pyyhkeitä koirahoitoloissa. Kun tavaran saa ilmaiseksi, hakija löytyy yleensä nopeasti, ja kamat lähtevät pois nurkista. Kaikenlaiselle tavaralle on kysyntää, jos hinta on kohdillaan – joku tarvitsee kynttilänpätkiä, toinen lankakerän loppuja, kolmas kahvipusseja…

Kierrätyskeskus ottaa ja noutaa

Monet hyväntekeväisyyskirpputorit ja kierrätyskeskus ottavat vastaan hyväkuntoisia patjoja, mattoja, liesiä, pakastimia, vaatteita, astioita ja tauluja. Voit viedä tavarat itse kirpputorille tai kierrätyskeskukseen tai tilata ilmaisen noudon. Kierrätyskeskuksen maksuton noutopalvelu toimi aamupäivisin, mutta noutoajankohtaa joutuu joskus odottamaan jopa pari kuukautta. Jos peruutat noudon alle kahta arkipäivää aiemmin, sinulta veloitetaan 19 euroa. Noutopalvelu on tarkoitettu ensisijaisesti isoille esineille, mutta niiden mukaan voi laittaa pientavaraa.

Kierrätyskeskus tarjoaa myös maksullista pikanoutoa. Sellaisen saa jo kolmessa päivässä, ja se toimii sekä iltaisin että iltapäivisin. Tavaroiden nouto Helsingin Kierrätyskeskuksen maksaa alkaen 39 euroa. Mukaan voi laittaa enintään yhden käyttökelvottoman huonekalun, mutta siitä peritään erillinen jätemaksu.

Minne laittaa käyttökelvottomat huonekalut?

Käyttökelvottomat kodinkoneet ja huonekalut pitää toimittaa Sortti-asemalle. Kodinkoneiden vieminen on ilmaista, mutta patjoista ja esimerkiksi sohvista veloitetaan jätemaksu, mikä voi olla esimerkiksi 50 euroa (riippuen huonekalun koosta).

Jos sinulla ei ole autoa, millä viedä huonekalut ja kodinkoneet Sortti-asemalle, voit tilata Nouto-Sortti-palvelun. Noudon hinta on 60–120 euroa, vaikka kyseessä olisi ilmaiseksi vastaanotettava jääkaappi tai muu kodinkone. Huomaa, että monet kodinkoneliikkeet ottavat vanhan jääkaapin mukaansa tuodessaan uuden. Niiden hinnat ovat usein Nouto-Sorttia edullisemmat.

Sortti-asemalla vanhat tavarat päätyvät hyötykäyttöön. Jos niitä ei voida käyttää uusioraaka-aineiksi, ne poltetaan energian tuottamiseksi.

Mitä tehdä luteiden saastuttamille esineille?

Luteet ovat yleinen vaiva Helsingissäkin, eikä ludeongelma ole kiinni perheen varallisuus- tai hygieniatasosta. Luteet leviävät nopeasti kerrostaloissa, joten kannattaa niellä häpeä ja hakea apua. Ensisijainen yhteydenottokohde on tuholaistorjuntapalvelu. Tuholaistorjuntapalvelu voi myös myrkyttää huonekalut, jotta luteet kuolevat, mutta se maksaa erikseen.

Jos olit muutenkin ajatellut sohvan ja patjojen uusimista, kääri vanhat ja luteiset huonekalut muoviin. Vaatteet, verhot ja muut tekstiilit tulee laittaa jätesäkkiin. Laita päälle ludevaroitus, ja toimita ne Fortumille Riihimäelle. Jos huonekalut on myrkytetty asianmukaisesti, voi ne viedä Sortti-asemallekin.