Miksi kannattaa valita kalustettu asunto?

Kalustettu asunto
Kalustettu asunto

Vuokra-asunnon etsijä joutuu tekemään monenlaisia päätöksiä. Hänen on päätettävä monet samat asiat kuin omistusasunnonkin etsijän, eli missä päin hän haluaa asua, mikä on sopiva koko asunnolle, ja millaisia ominaisuuksia asunnossa pitäisi olla (esimerkiksi oma sauna, parveke tai iso keittiö). Vuokra-asunnon hakija joutuu miettimään myös sitä, minkä hintaiseen vuokraan hänellä on varaa, ja kuinka suuren vuokravakuuden hän pystyy maksamaan. Jos vuokralaisella on lemmikkejä, on hänen varmistettava, salliiko potentiaalinen vuokranantaja lemmikit vai ei.

Vuokra-asunnon hakijan on päätettävä myös se, suostuuko hän määräaikaiseen vuokrasopimukseen, vai olisiko toistaiseksi voimassa oleva parempi vaihtoehto. Määräaikaisessa vuokrasopimuksessa on se hyvä puoli, että vuokranantaja ei voi irtisanoa sopimusta kesken sopimuskauden, jos vuokralainen on hoitanut oman osuutensa sopimuksesta. Toistaiseksi voimassa olevasta asunnosta voi tulla lähtö koska tahansa, esimerkiksi jo puolen vuoden päästä. Toisaalta, toistaiseksi voimassa oleva sopimus palvelee myös vuokralaista: jos hän ei viihdykään asunnossa tai tahtoo vaihtaa paikkakuntaa rakkauden perässä, pääsee asunnosta eroon helposti ja ilman sopimussakkoa.

Vuokra-asunnon hakija voi valita kalustettujen ja kalustamattomien asuntojen välillä. Tutustaanpa tarkemmin siihen, miksi valita kalustettu asunto?

Kalustettu asunto helpottaa arkea ja muuttoa

Jos sisustaminen on sinulle tärkeää, et todennäköisesti halua muuttaa valmiiksi kalustettuun asuntoon. Kalustetut vuokra-asunnot on yleensä sisustettu mahdollisimman neutraaleiksi. Koska vuokralaiset voivat vaihtua tiuhaan, Airbnb-asunnoissa jopa päivittäin, pitää sisustuksen sopia kaikenlaisille vuokralaisille. Sisustus on yleensä pelkistetty ja persoonaton. Pinnat ovat vaaleita, jotta asunto olisi mahdollisimman valoisa ja viihtyisä. Materiaalit ovat kulutusta kestäviä, ja värit on soinnutettu sävy sävyyn. Väreissä on usein valkoisen, harmaan ja beigen eri sävyjä.

Aivan tavallisellakin perheellä, mutta varsinkin sisustusharrastajan perheellä, saattaa olla paljon huonekaluja, tekstiileitä ja koriste-esineitä, mitkä tahdotaan esille myös uudessa kodissa. Jos uusi koti on valmiiksi kalustettu, saatetaan tarvita vuokravarastoa, johon vuokranantajan omistamat kalusteet voi laittaa pois tieltä. Vuokravaraston vuokra lisää kuukausimenoja, ja huonekalujen siirtäminen aiheuttaa ylimääräistä vaivaa.

Sisustus

Kalustettu asunto on vain harvan pitkäaikaista kotia etsivän ykkösvalinta – varsinkin, kun kalustetut asunnot tapaavat olla kalustamattomia asuntoja kalliimpia. Kalustettu asunto olisi muuten hyvä valinta ensimmäiseen kotiinsa muuttavalle nuorelle, mutta usein tulee halvemmaksi muuttaa tyhjään asuntoon ja kalustaa sitä vähitellen.

Sen sijaan väliaikaismajoitusta etsivät ovat enemmän kuin kiinnostuneita kalustetuista asunnoista. Putkiremontti saattaa ajaa evakkoon jopa kolmeksi kuukaudeksi. Olisi hirveä homma kantaa sängyt, ruokapöydät ja muut kalusteet uuteen vuokrakotiin, ja tehdä sama rumba uudelleen kolmen kuukauden päästä. Muuttostressi on paljon pienempi, kun voi muuttaa valmiiksi kalustettuun asuntoon, ja jättää kalusteet sinne pois muuttaessa.

Myös keikkatyöläiset etsivät kalustettuja asuntoja, joihin voi perustaa väliaikaisen kodin helposti ja nopeasti. Ihannetilanteessa mukaan ei tarvita kuin omat vaatteet, mitkä mahtuvat matkalaukkuun. Voiko helpompaa muuttoa ollakaan? Jos muuttaisi uudelle paikkakunnalle ja joutuisi ostamaan kaiken sängystä ja sohvasta lähtien, menisi paikoilleen asettumiseen paljon rahaa ja vähintään useita päiviä, mahdollisesti jopa viikkoja. Kalustetussa väliaikaisasunnossa arki lähtee rullaamaan normaalisti heti, kun on saanut vaatteensa matkalaukusta kaappiin.

Voiko kalustetussa asunnossa asua pitkäaikaisesti?

Kalustetussa vuokra-asunnossa voi asua myös pitkäaikaisesti. Varsinkin kaupunkien keskustoissa sijaitsevat kalustetut vuokra-asunnot voivat olla turhan tyyriitä, mutta syrjäseuduilla tilanne on toinen. Jos etsit esimerkiksi vuokrattavia omakotitaloja tai kesämökkejä maaseudulta, huomaat, että ne ovat usein valmiiksi kalustettuja. Kalustaminen ei välttämättä vaikuta hintaan, sillä kalusteet saattavat olla vanhoja, ja niiden toimittaminen jäteasemalle voisi maksaa jopa satoja euroja. Siksi on helpompi jättää ne paikoilleen. Jotkut vuokrataloa etsivät jopa vaativat sitä, että se on valmiiksi kalustettu.

Kalustetusta asunnosta on helppo muuttaa toiseen kalustettuun asuntoon. Yle Areenassa pyörivä sarja Omavaraiset kertoo pariskunnasta, joka asuu kalustetussa omakotitalossa maalla. Kun heidän tulee aika muuttaa siitä pois, saavat he tavaransa mahtumaan veneeseen, ja veneestä ne nostetaan henkilöautoon. Vaikka mukana on kompostikin, jää autoon tilaa. Kalustetut asunnot ovat täydellinen valinta kaikille, jotka haluavat omistaa mahdollisimman vähän tavaraa. Kalustetut asunnot sopivat myös heille, jotka haluavat tai joutuvat muuttamaan usein. Kun omat tavarat mahtuvat matkalaukkuun, on helppo muuttaa vaikka maasta toiseen.