Kumpi kannattaa, asunnon osto vai vuokraus?

Vuokra asuminen vs. Omistusasunto
Vuokra asuminen vs. Omistusasunto

Suomessa on verrattaen paljon omistusasuntoja. Suuri osa suomalaisten varallisuudesta on kiinni kiinteistöissä, koska sitä pidetään hyvänä tapana säästää tulevaisuutta varten. Monessa muussa maassa omistusasuminen ei ole niin yleistä, vaan erilaiset asumisoikeusasunnot sekä vuokra-asunnot ovat yleisempiä. Kumpi sitten oikein on järkevämpää ja kannattavampaa, oman asunnon ostaminen vai vuokralla asuminen? Tähän on varmasti monia mielipiteitä ja näkökulmia, riippuen aivan siitä, keneltä asiaa kysyy. Ne kenelle omistusasuminen on mahdollista, suosivat sitä juuri tulevaisuuden ja turvan takia. Kun maksaa asuntoa itselleen, on se sama asia kuin laittaisi rahaa pankkiin. Vuokra-asumisessa asunnosta maksetaan pelkkää vuokraa, eikä se raha mene itselle tai pankille vaan vuokranantajalle. Toki vuokra-asuminen on paljon huolettomampi asumisen muoto, minkä takia se viehättää monia. Vuokra-asumisesta on tullut viime aikoina aiempaa suositumpaa, ja tämän trendin uskotaan jatkuvan.

Asunnon ostaminen on iso investointi

Kun alkaa miettiä oman asunnon ostamista, on tärkeää huolehtia muutamista asioista. Asuntokaupat tehdään yleensä kiinteistövälittäjän kautta. Jos sinun pitää päästä ensin eroon vanhasta asunnosta, kilpailuta kiinteistövälittäjä ihan ensimmäisenä. Välittäjien hinnoissa ja toimintatavoissa voi olla paljonkin eroja. Kun jaksat vertailla eri välittäjien hintoja, voit säästää pitkän pennin muutaman minuutin työllä. Tutki kiinteistövälittäjän hinnoitteluperusteet ja se, onko välittäjä ilmoittanut keskimääräisiä myyntiaikoja aiemmille kohteilleen.

Useimmin välittäjää tarvitaan asuntoa myydessä, mutta monet käyttävät kiinteistövälittäjää myös asunnon ostovaiheessa. Välittäjä auttaa etsimään unelmien asunnon. Ostaja voi vain listata ominaisuudet, joita uudelta asunnoltaan haluaa – sekä kertoa sen, mille alueille olisi valmis muuttamaan. Välittäjä etsii sen jälkeen toiveita vastaavan asunnon. Välittäjä saattaa verkostojensa avulla löytää sellaisenkin asunnon, mikä ei ole vielä julkisessa myynnissä. Tämä helpottaa elämää huomattavasti, varsinkin jos itsellä ei ole aikaa alkaa selailla kaikkia asuntojen myynti-ilmoituksia läpi.

Kun asunnon ostaminen on ajankohtaista, tarvitaan yleensä pankkilaina. Ole yhteydessä pankkiin jo hyvissä ajoin, eikä vasta sitten, kun unelmiesi asunto on jo löytynyt. On paljon helpompi tehdä tarjous asunnosta, kun sinulla on jo takataskussa pankin kanssa neuvoteltu lainapäätös, eli lainalupaus. Vaikka olisi vasta alustavasti katselemassa asuntotarjontaa, voi pankkiin silti varata ajan. Lainapäätöksen jälkeen tiedät, minkälaiseen asuntoon sinulla on varaa. Näin ei tule ikäviä yllätyksiä, eli esimerkiksi kielteisiä lainapäätöksiä kesken kaupanteon. 

Varaudu siihen, että lainojen korot tulevat nousemaan lähitulevaisuudessa. Mieti, onko sinulla rahaa sekä lainanlyhennyksiin, kasvaneisiin korkoihin, asunnon hoitokuluihin (joko hoitovastikkeeseen tai omakotitalon juokseviin kuluihin) että tuleviin remontteihin. Remontit nostavat asunnon arvoa, mutta voivat tarkoittaa jopa 50 000 euron lisälainaa.

Omistusasunnon hyviä puolia ovat mahdollinen arvonnousu, mahdollisuus päättää omaan asumiseensa liittyvistä asioista ja se, että kun laina on maksettu, muuttuu asuminen erittäin edulliseksi vuokra-asumiseen nähden. 

Vuokralla asuminen on huoletonta

Vuokra-asunnot

Monet sanovat, että omistusasuminen on kaikista järkevin asumisen muoto, ja että vuokralla asuessa rahat menevät hukkaan. Tämä on totta vain osittain. Vuokralla asuminen on todella helppo ja kevyt asumisen muoto. Jos joutuu vaihtamaan paikkakuntaa tai tarvitsee isomman asunnon, pääsee vuokra-asunnosta eroon näppärästi. Vuokra-asunnot ovat yleensä kerrostaloja tai rivitaloja, jolloin kiinteistöjen huollosta vastaa erillinen huoltoyhtiö. Vuokralaisen ei siis yleensä tarvitse lähteä kolaamaan pihateitä, tai puhdistamaan rännejä talven jälkeen. Jos huomaa jonkun epäkohdan kiinteistössä, riittää, että ottaa puhelimen käteen ja soittaa huoltoyhtiöön. Jos taas asunnossa on jokin vika tai vaikka jääkaappi hajoaa, ottaa vuokralainen yhteyttä asunnon omistajaan. Asunnon omistaja huolehtii siitä, että kaikki saadaan kuntoon, ja vuokralainen voi olla huolettomin mielin.

Vaikka olisi lähes koko elämänsä asunut omistusasunnossa, saattaa vanhemmilla päivillä tehdä mieli vuokra-asuntoon. Omistusasunnosta saaduilla rahoilla voi muuttaa keskusta-asuntoon kaikkien palveluiden ääreen, vai vaikka Aurinkorannikon lämpöön. Costa del Solin vuokrat ovat suurin piirtein Jyväskylän tasoa. 

Vuokra-asumisen hyviä puolia ovat ehdottomasti se, että asumiskulut (vuokra, kotivakuutus ja sähkö- sekä vesilasku) pysyvät samoina, vaikka jokin kodinkone hajoaisi tai rappukäytävää pitäisi maalata. Jos vuokranantaja haluaa korottaa vuokraa, hänen on ilmoitettava siitä hyvissä ajoin, ja vuokralainen voi etsiä itselleen halvemman asunnon. Vuokra-asunnosta pääsee eroon yleensä kuukauden irtisanomisajalla, eikä esimerkiksi asunnon arvon lasku vaikuta vuokralaisen yöuniin.