Kuinka patterit ilmataan?

Patteri
Patteri

Syksyisiä huoltotöitä ovat muun muassa räystäskourujen puhdistus, puutarhakalusteiden kantaminen suojaan sekä patterien ilmaaminen. Patterien ilmaaminen varmistaa sen, että sisällä on tasaisen lämmintä talvellakin. Omakotitaloasukkaan kannattaa tarkastaa myös öljy- tai puutilanne ennen talven alkua.

Jos puulämmitys tuntuu hankalalta tai öljy- tai suora sähkölämmitys kalliilta, on aika alkaa harkita vaihtoehtoisia lämmitysmuotoja. Pyydä tarjous maalämpöön siirtymisestä TecHeat:sta. Töihin päästäneen jo ensi keväänä, joten seuraavan vuoden talvella lämmittäminen on edullisempaa ja ekologisempaa kuin koskaan ennen!

Miksi patterit ilmataan?

Uudessa asunnossa pattereita ei tarvitse ilmata, mutta vanhemman mallisiin lämpöpattereihin saattaa kertyä ilmaa. Ilma pitää poistaa, jotta patteri olisi jälleen täynnä vettä ja lämpöä – aivan niin kuin sen kuuluisikin olla. Patterin ilmaus varmistaa tasaisen ja mukavan lämmityksen.

Vanhat patterit on ilmattu tasaiseksi jo lämmitysjärjestelmän asennuksen yhteydessä, mutta tämä toimenpide täytyy silloin tällöin uusia. Varsinkin silloin, jos patteri lorisee tai ei lämpene kunnolla, on aika toteuttaa patterien ilmaus. Ilmaus ei ole kovinkaan monimutkainen, etkä tarvitse kalliita erikoistyökaluja.

Miten patterit ilmataan?

Patterien ilmaus on kaikin puolin helppo nakki. Varaudu ilmausavaimella, rätillä ja vadilla. Aloita urakka kääntämällä lämmityskattilan tai muuntimen lämpö mahdollisimman korkeaksi, ja pidä tilanne tällaisena pari tuntia. Korkea lämpötila saa veteen sitoutuneen ylimääräisen hapen poistumaan.

Kun pari tuntia on kulunut, on aika sulkea termostaatin venttiili tai kiertovesipumppu, jos se vain on mahdollista – se, miten patterien ilmaus käytännössä tapahtuu, riippuu täysin talon lämmitysjärjestelmästä. Tarkasta, missä ilmausruuvi on. Hae viimeistään tässä vaiheessa ilmausavain tai vastaava työkalu esille. Ilmausavaimen saa useimmista rautakaupoista ja automarketeista noin eurolla.

Aseta vati tai vastaava vesiastia venttiilin alle, ja avaa se hitaasti ja varovasti kääntämällä. Avaa venttiiliä ainoastaan sen verran, että ilma tulee ulos patterista. Jos avaat venttiiliä liikaa, valuu vesikin ulos. Jos vettä valuu ulos vain vähän, ei se haittaa – siksi sinulla oli vati ja rätti mukana.

Kun ilmat on laskettu pihalle, voit avata termostaatin venttiilin tai käynnistää kiertovesipumpun. Urakka on valmis, ja tasainen huoneenlämpötila turvattu!

Taloyhtiön pattereita ei saa ilmata itse

Omakotitaloasukkaan kuuluu hoitaa ilmaukset itse, mutta taloyhtiössä työ pitää jättää huoltomiehille. Koska ilma pattereissa kerääntyy ylimmäksi, voi kerrostalon ylimmissä kerroksissa olla ongelmia patterien kanssa. Sen sijaan, että sijoittaisi euron verran ilmausavaimeen, pitää soittaa huoltoyhtiöön. Kyse voi olla verkostossa olevan paineen alhaisuudesta. Tällöin patterien ilmaus kääntyy itseään vastaan. Voi olla, että ilmausruuvia avatessa verkostoon menee ilmaa sen sijaan, että se saataisiin poistettua.

Huoltotyöntekijä aloittaa työn käymällä ensin lämmönjakohuoneessa. Siellä hän voi tarkastaa verkoston paineen, ja alkaa vasta sen jälkeen turvallisesti ilmata pattereita. Samalla huoltoyhtiö saa tiedon mahdollisista ongelmista järjestelmässä. Jos kaikki ilmailisivat pattereitaan itse, ei vuoto tai muu vika ehkä paljastuisi ajoissa.

Kun ilmataan kerrostalon kokoista, vesikertoista lämmitysjärjestelmää, verkostoon pitää yleensä lisätä nestettä samalla. Nesteen lisäys on tehtävä ammattilaisen toimesta. Toinen syy sille, ettei taloyhtiön pattereita saa ilmata itse on vaara siitä, että koko järjestelmän paine laskee ja koko systeemi menee sekaisin.

Vaarana on myös se, ettei ilmausruuvia saadakaan enää paikoilleen. Huoltoyhtiöille tulee joskus vastaan tapauksia, jolloin ilmausruuvia on avattu liian paljon, ja se on lähtenyt kokonaan irti. Silloin on kiire saada apua, jotta parketti ei mene pilalle.

Muita tapoja varmistaa lämmin asunto

Kodikas

Omakotitaloasukas voi varmistaa asunnon lämpöisyyden myös muilla tavoin kuin ilmaamalla patterit ja tilaamalla lisää öljyä tai puita. Asunnosta karkaa aina jonkun verran lämpöä, mutta vanhasta omakotitalosta lämpöä saattaa karata enemmän kuin laki sallii. Lämpöä karkaa ovista, ikkunoista ja sekä katon että seinien läpi. Ikkunoiden uusiminen saattaa pudottaa lämmityskustannuksia jopa viidenneksellä. Jos ikkunaremontti ei ole vielä ajankohtainen, tarkasta ikkunoiden ja ovien tiivisteet ennen talven tuloa.

Viimeistään julkisivuremontin yhteydessä kannattaa teettää seinien lisäeristys. Katon lisälämmöneristyksen voi teettää koska vain, sillä se vaatii vain harvoin rakenteiden purkua. Uudet villat katon alla saattavat maksaa itsensä jo takaisin jo vuodessa tai parissa, sillä valtaosa lämmöstä karkaa ylöspäin (eli katon ja yläpohjan läpi) kohoamalla!