Hoida muuttostressi helposti näillä vinkeillä

Muutos
Muutos

Myös positiiviset asiat aiheuttavat stressiä. Muuttostressi on tästä hyvä esimerkki, sillä uuteen kotiin muuttaminen on yleensä mitä mukavin asia. Kaikki joskus muuttaneet kuitenkin tietävät, mitä muuttostressi tarkoittaa. Muuttostressiä aiheuttavat erityisesti tavaroiden paljous, vanhan ja uuden asunnon siivous sekä paperityöt. Muuttoon liittyy monia ilmoituksia, sopimusten siirtoja ja muita hoidettavia asioita, mitkä pitäisi ehtiä hoitamaan pakkaus-, työ- ja lastenhoitokiireistä huolimatta. Stressiä ei helpota se, että suomalaiset pyrkivät tekemään kaiken itse. Vain noin 25 % käyttää muuttopalvelua, ja vain noin 10 % jättää loppusiivouksen siivousfirman vastuulle.

Miten helpottaa akuuttia stressiä?

Muuttokiireiden aikana tuskin ehdit lähteä joogasalille tai metsäretkelle. Unetkin voivat jäädä vähiin, ja ruokavalio saattaa koostua muutaman päivän ajan pelkästä noutoruoasta tai mikroaterioista. Mikä neuvoksi, jos aika ei riitä tavanomaisiin stressinhallintakeinoihisi?

Kaikista yksinkertaisin tapa hellittää stressiä on hengittää. Me kaikki hengitämme koko ajan, mutta usein väärin. Stressaantuneena hengitämme liian pinnallisesti, mikä antaa aivoille ja keholle väärän viestin. Pinnallinen hengitys aiheuttaa stressiä, väsymystä ja lihasten jännitystiloja – sen lisäksi, että se muuttaa kehon happo-emäs-tasapainoa. Muista siis keskittyä hengittämään rauhallisesti.

Muuttokiireidenkin välissä ehdit tekemään muutaman minuutin hengitys- ja rentoutusharjoituksia. Nettijoogastudion avulla voit tehdä vaikka vain 15 minuutin pituisen joogaharjoituksen kehon ja mielen tasapainon tueksi. Kun sallit itsellesi muutaman tauon päivän mittaan, jaksat paremmin loppuun asti.

Miten helpottaa muuttostressiä jo ennalta?

Muuttamisen ei tarvitse olla yhtä kaaosta. Jos alat suunnitella ja valmistella muuttoa jo etukäteen, sujuvat sekä muuttopäivä että sen molemmin puolin olevat päivät saumattomammin. Tarvitsetko pakettiauton vuokrausta Tampereella? Varaa se vaikka paria kuukautta etukäteen, niin voit pyyhkiä heti yhden kohdan pois listastasi.

Kirjaa listaan ylös kaikki muutkin hoidettavat asiat, kuten muuttoilmoitus, sähkösopimuksen ja kotivakuutuksen siirto sekä muuttolaatikoiden vuokraus. Merkitse jokaiselle tehtävälle deadline. Monet paperityöt voi hoitaa jo 2–4 viikkoa ennen muuttoa. 

Banaanilaatikoiden metsästäminen on nykyään turhaa. Muuttofirmasta voit vuokrata kestäviä muuttolaatikoita hyvin edullisesti, ja ne säästävät tilaa muuttoautossa. Kirjoita jokaiseen laatikkoon teipin avulla, mitä ne sisältävät ja mihin huoneeseen ne kannetaan.

Aloita pakkaaminen vaikka jo kahta kuukautta ennen muuttoa. Tässä vaiheessa voit pakata kausitavarat, autotallin, varaston ja esimerkiksi kirjahyllyn sisällön. Huolehdi siitä, että kaikki on pakattu muuttopäivää edeltävään iltaan mennessä. Kirjaa tehtävälistaasi, mikä huone pakataan minäkin päivänä. Keittiön pakkaaminen kannattaa jättää viimeiseen päivään. 

Jos budjetti sallii, tilaa muuttofirma avuksi kantamaan ja kuljettamaan tavaroita. Vanhan asunnon loppusiivouksen voi teettää siivouspalvelulla, minkä tuntihinta on kotitalousvähennyksen jälkeen vain noin 20 euroa. Kaikista helpoin tapa muuttaa on all inclusive- eli avaimet käteen -muutto. Muuttopalvelu voi hoitaa puolestasi niin pakkaamisen, kantamisen, purkamisen kuin valaisimien ja taulujen asentamisen uuteen asuntoon. 

Muuttoa helpottavia vinkkejä

Tavaroiden paljous ahdistaa viimeistään silloin, kun on aika muuttaa. Ota avuksi konmari-metodi, ja pyri karsimaan tavaraa jo hyvissä ajoin ennen muuttoa. Tavallisessa kodissa on 30 000–50 000 tavaraa, joten karsittavaa löytyy varmasti. Jos myyt tarpeettomat tavarat eteenpäin, saatat saada kokoon tarpeeksi rahaa muuttopalvelua varten. 

Tavaroista ei ole pakko luopua, mutta varaa ainakin tarpeeksi muuttolaatikoita – ja aikaa niiden täyttämiseen! Muista tyhjentää myös lipastot, jotta laatikoiden tyhjentäminen ei veisi kallista aikaa muuttopäivänä. Älä kuitenkaan pakkaa laatikoita liian painaviksi, jotta et rasita selkääsi muuttopäivänä. Pesukoneiden ja muiden raskaiden esineiden liikuttelua varten kannattaa vuokrata nokkakärry. 

Samalla kun sovit kotivakuutuksen siirtämisestä, varmista, että vakuutus kattaa myös muuton aikana tapahtuvat vahingot. Suojaa kuitenkin kaikki huonekalut ja elektroniikka huolella, sillä vakuutus saattaa korvata vain osan esineen hinnasta. Suojaa tarvitaan paitsi kolhuilta, myös säältä. Harkitse myös lattioiden suojaamista. Muuttotyöntekijät tai talkoojoukot eivät halua riisua ja pukea kenkiään yhtä mittaa, ja lisäksi eteisessä sikin sokin lojuvat kengät saattavat aiheuttaa kompastumisia. Pidä laastareita ja talouspaperia esillä siltä varalta, että pikkuvahinkoja sattuu. Lapset ja lemmikit kannattaa viedä muuttopäiväksi hoitoon, jotta he eivät satuttaisi itseään tai karkaisi.

Lisäksi kannattaa varmistaa se, että uuteen asuntoon saadaan heti valot, ja että kahvinkeitin ja jääkaappi saadaan saman tien päälle.