3 tapaa sisustaa ensimmäinen kotisi

Huonekalut

Kun nuori muuttaa lapsuudenkodistaan ensimmäiseen omaan kotiin, on se aina jännittävä tapahtuma. Vatsassa on mukava jännityksen ja odotuksen tunne. Nuori on saattanut jo kaivata omaa tilaa ja omaa, itsenäistä elämää – pian tuo hetki on edessä! 

Muuttoon liittyy aina paljon hoidettavia asioita. Täytyy hoitaa sähkösopimus kuntoon, pitää selvittää vakuutukset, ja täytyy alkaa huolehtia itse kaupassa käymisestä. Monia myös varmasti mietityttää, miten sisustaisi ihan ensimmäisen oman asuntonsa. Pitäisikö selata sisustuslehtiä ja poimia sieltä parhaat ideat? Vai kävisikö vain mummolan ullakolla katsomassa, josko siellä olisi jotain joutilasta tavaraa omaan kotiin? Ehkä pitäisi ainakin hommata uusi matto Kalusteiivoselta.

Teitpä niin tai näin, ensimmäinen koti kannattaa sisustaa niin, että itse viihdyt siellä. Monella nuorella koti-ikäväkin saattaa yllättää ensimmäisinä öinä, joten on tärkeää, että uusi koti on viihtyisä ja mieluinen. Jos katselet omassa kodissasi ympäriinsä ja mietit vain lapsuudenkotiasi, voi mieleen hiipiä ajatus, oliko muutto sittenkään oikea ratkaisu. Nämä ajatukset katoavat nopeasti, varsinkin, jos uusi koti on oman näköisesti sisustettu.

Omasta kodistaan voi tehdä mukavan ja viihtyisän monella tapaa. On tärkeää miettiä, millaisista asioista ja sisustuksellisista elementeistä itse tykkää. Kerromme tässä artikkelissa 3 erilaista tapaa sisustaa kotisi. Näillä vinkeillä teet asunnostasi viihtyisän, eikä koti-ikävä pääse yllättämään ensimmäisten tuntien jälkeen.

1. Huonekalut kirpputorilta ja tutuilta

Kun muuttaa ensimmäiseen omaan asuntoon, on huonekalujen hankinta oleellinen osa tätä hetkeä. Monella ei ole ennestään kodin tärkeimpiä huonekaluja, joten täytyy miettiä, mistä ne on järkevintä hankkia. Kotiin tarvitaan ainakin keittiön pöytä ja tuolit, olohuoneen sohva sekä tv-taso. Olisi hyvä myös hankkia muutamia lipastoja tai kaappeja tavaroiden säilytystä varten. 

Huonekalut

Kannattaa tiedustella, jos tutuilla tai sukulaisilla on jotain huonekaluja, verhoja tai mattoja, joita saattaisit saada mukaasi. Kirpputorit ovat myös hyviä paikkoja hankkia tavaraa uuteen kotiisi, sillä siellä hintataso on varsin kohtuullinen. Voit löytää jo muutamilla euroilla kivoja tavaroita uuteen kotiisi. Kirpputoreilta ja tutuilta löydetyt tavarat ovat eivät välttämättä ole samaa tyylisuuntaan, joten tällä tavoin et ehkä saa rakennettua yhtenäistä sisustusta. Tämä ei välttämättä haittaa, mutta jos olet haaveillut sisustuslehtien upeista kodeista, voi pettymys olla suuri. Oma koti ei ehkä näytäkään aivan siltä kuin lehdissä, mutta onneksi sisustusta voi päivittää varallisuuden karttuessa.

2. Tavarat ja huonekalut mukaan kotoa

Kun olet muuttamassa lapsuudenkodistasi, niin voit kysyä joutaako isältä ja äidiltä joitain huonekaluja mukaan. Omasta huoneesta saattaa saada mukaansa sängyn, ehkä maton ja verhotkin. Voi toki olla, että vanhemmat haluavat muuttaa huoneen vierashuoneeksi, eivätkä siksi tahdo antaa huonekaluja mukaasi. 

Tekstiilejä on miltei kaikilla yli oman tarpeen. Vanhemmillasi on varmasti ylimääräisiä liinavaatteita, joilla pääset alkuun uudessa kodissa. Kysy myös mummiloista, löytyisikö tarpeettomia kalusteita tai liinavaatteita. 

Ehkä sinulla löytyy omasta huoneestasi edes joitain kivoja koriste-esineitä, joita voi ottaa mukaasi? On paljon helpompi aloittaa uuden kodin sisustus, jos joitain tavaroita on jo valmiiksi. Tällöin ei tarvitse aloittaa ihan alusta, ja rahaakin säästyy. Joidenkin mielestä uusi alku omassa kodissa kannattaa aloittaa puhtaalta pöydältä, eivätkä he halua ottaa mitään mukaan vanhasta kodista. Tämä on ihan hyvä vaihtoehto, jos budjetti sen sallii. Toivottavasti olet säästänyt kesätyörahat, sillä niiden avulla voit ostaa tarvittavia huonekaluja ja tekstiilejä.

3. Kaikki uutena

Kodikas asunto

Yhtenä vaihtoehtona on hankkia kaikki uutena omaan kotiisi. Tämä vaatii rahaa, onhan koko asunnon tavaroiden ja huonekalujen hankita uutena suhteellisen kallista puuhaa. Sillä on toki merkitystä, oletko muuttamassa 28 neliön yksiöön vaiko 80-neliöiseen kolmioon – isompaan asuntoon tarvitaan yleensä enemmän huonekaluja ja isompia (eli kalliimpia) mattoja. Jos muutat yhteen seurustelukumppanisi kanssa, voitte ehkä jakaa investoinnit.

Jos budjetti sallii, voit toteuttaa haluamasi värimaailman ja tyylin ostamalla kaiken uutena. Tämä auttaa monia sopeutumaan paremmin uuteen asuntoon. Oman näköinen koti alkaa tuntua kodilta lähes saman tien. Mattoja miettiessä voi katsoa, millainen matto Kalusteiivoselta oikein löytyisi. Huonekaluja voi ostaa Ikeasta, jos haluaa päästä mahdollisimman edullisesti. Astiat, koriste-esineet sekä huonekalut voi ostaa myös verkosta, jolloin ne kuljetetaan vaikka kotiin asti.